1071 Budapest, Városligeti fasor 47-49.


telefon: +3621 202 7633     e-mail: info@net4net.hu

Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

Adatvesztés nélkül nincs adatmentés?

Napról napra egyre több adatot kezelünk, mozgatunk át egyik irányból a másikba, dolgozzuk vagy dolgoztatjuk fel. Gyakorlatilag a legfontosabb tétel lett a napi munkánk során, legyen szó egy Excel táblázatról vagy egy adatbázis állományról. És akkor még nem beszéltünk a gyerekek fényképeiről és videóikról, amelyek sokszor szinte pótolhatatlanok. Mindenki félti az adatait és a fájljait, ugyanakkor a felmérések és a napi tapasztalataink alapján sokan továbbra sem teszik meg a legalapvetőbb biztonsági óvintézkedéseket sem, félvállról kezelik az adatok védelmét.

Felmérések sokasága jelzi a felhasználók biztonsági mentésekhez való hozzáállását. A kutatások legfontosabb eredményei, hogy jelentős a felhasználók által kezelt adatokat veszélyeztető fenyegetettségek és az óvintézkedések közötti lyukak. Nyugati államokban végzett kérdéssorok alapján a válaszadók több mint egyharmada mondta azt, hogy ők maguk vagy családtagjaik már vesztettek el adatokat valamint közel egynegyedük elismerte, hogy semmiféle adatmentést nem végeznek adataikról. Sem naponta, sem hetente sem pedig évente. Ugyanakkor elveszett adatok után komolyabban érdeklődik már mindenki a mentések lehetőségéről, amely így legalább a jövőbeni adatvédelmet biztosítani tudja.

backup

Ismeretek hiánya

Annak ellenére, hogy az elmúlt évek kiemelkedő témája a zsaroló vírusok (ransomware) hatalmas sajtóvisszhangot is kaptak, a megkérdezettek több mint kétharmada soha nem hallott ilyen károkozókról. Ez pedig azért is aggasztó, mivel ha valaki nincs tisztában azzal, hogy milyen informatikai veszélyekkel kell szembe néznie napjainkban, akkor nem is tud megfelelő óvintézkedéseket sem tenni. Egy dolgot ismételten megerősítettek a kérdezettek, hogy a személyes adataik, dokumentumaik, képeik, videók nagyon fontosak. Eközben csak 6 százalékuk volt tisztában azzal, hogy egy zsarolóvírus támadása után akár 2000 euronál is többet követelhetnek tőlük a zsarolóvírus fejlesztői vagy terjesztői. Többen megemlítették, hogy ők kis pontok, nem gazdagok miért pont őket találnák meg ezekkel a fertőzésekkel. Az ilyen jellegű fenyegetések nem válogatnak, a magánszemélyeket ugyanúgy célba veszik, nemcsak a céges számítógépes környezetet. A helyzet hasonló, mint a kullancsok esetében. Hívhatnak bárhogy, lehetsz férfi vagy egy csinos hölgy, szülő, nagyszülő vagy bárki, akinek van számítógépe és kapcsolatban áll másokkal a világhálón célpontnak számít.

bitcoin

Alapvető megelőzési praktikák

  • - Az operációs rendszerünk és a szoftvereink legyenek mindig naprakészek. Böngészőkben található kiterjesztésekre és bővítményekre se sajnáljuk az időt. Mindig legális forrásból származó szoftvereket használjunk!
  • - Használjunk vírusvédelmi megoldásokat! Ügyeljünk a zsaroló programok elleni védelemre is.
  • - Mindig legyen biztonsági mentés a fontos adatainkról. Minél fontosabb annál többrétegű legyen a mentés felépítve. Legyen több szeparált mentésünk például egy hétre visszamenően. Készüljön például egy hétfőn, egy szerdán, egy pedig pénteken. Külön-külön tárolva a napi adatok mentését. Válasszunk olyan biztonsági mentési szoftvert, amely támogatja az offline eszközökhöz kapcsolódás lehetőségét. Lehetőleg fizikailag is távolabb, védett helyen tároljuk a mentési egységünket vagy azokat az eszközöket, ahova mentünk (tűzvédelem, rablás stb.)
  • - Figyeljünk oda az ismeretlen forrásból származó gyanús e-mailekre, hivatkozásokra és csatolt állományokra! A magyar nyelv szépsége segítségünkre van, könnyen kiszúrható egy rosszul fordított adathalász levél a gyenge magyar fordítás miatt. De itt is hatalmas fejlődés tapasztalható. Legyünk körültekintőek, kellő óvatossággal és körültekintéssel nyissuk meg ezeket. Körültekintően bánjunk az idegen pendrive-okkal is, megnyitásuk előtt érdemes őket ellenőrizni a vírusvédelmi rendszerrel.
  • - Telepítsünk mobil eszközeinkre megbízható mobil biztonsági alkalmazást.

Kis és középvállalatok számára dolgozunk ki és vezetünk be adat, vírus és hálózatvédelmi megoldásokat, ezzel megelőzve vagy minimalizálva az esetleges károkat. Informatikai rendszerüzemeltetéseink során pedig folyamatosan segítjük a biztonságos ügymenetet, karbantartási és oktatási megoldásainkkal.

Keressen minket elérhetőségeinken!

Rólunk mondták

"Kedves Gyuri és csapatod!
Nagyon büszke vagyok, hogy a pagatgold.hu honlap az év honlapja lett 2012-ben.

Úgy gondolom, abban, hogy ezt a szép sikert elértük, a te csapatodnak is oroszlánrésze van. Fontos, hogy ez egy teljesen független értékelés volt, az értékelők konkrétan nem ismertek minket, ezért ez valóságos elismerés, ami valóban a minőségen és a munkán alapszik.

Engedd meg, hogy ezért, az általam irányított csapat nevében őszinte köszönetet mondjak."


Szirányi Zoltán
Pagát Gold Zrt.
www.pagatgold.hu

"15 éve dolgozunk a NET4NET-tel - maximális elégedettséggel! Sajnos nem rendszeresen, de időről időre kiírjuk a "Legjobb beszállító - szolgáltató" versenyt, ahol 2004-ben a NET4NET kapta a MultiMaster gépünket, a fődíjat. Ha azóta kiírtuk volna újra a versenyt, utcahosszal nyernének minden évben!"

 

Gombás Tibor
EW1867 Hungária Kft. - Fein képviselet
www.ew1867.hu

"Többen meglepődnek ha informatikáról beszélünk, hogy évek óta elégedettek vagyunk internetes szolgáltatónkkal. Nem ismernek lehetetlent, nagyon segítőkészek, rugalmasak, gyorsak."

 

Gregus György
PatakPart Panzió Gre-Org BT.
www.patakpartpanzio.hu

"Előző szolgáltatónknál három nap volt egy e-mail cím elkészítésének határideje. Náluk három perc. NET4NET a ma elvárható legjobb választás számunkra a tisztességes üzletvitelük és rendszereink működését figyelembe véve."

 

Kmeczó János
EuroParts Kft.
www.europarts.hu

 

Partnerek

 

Eset 200x200

 

Incash viszonteladó